Kuva: Fotolia

3 tehokasta ammattilaisten ohjetta - näin vältät selkäkivut

08.04.2017 11:15 - Karoliina Kotala

Selkäkivut koskettavat suurinta osaa suomalaisista jossain elämän vaiheessa. Selän ongelmia on kuitenkin mahdollista ehkäistä jo etukäteen.

Selkäkivut ovat erittäin yleinen vaiva meidän suomalaisten keskuudessa. Selkävaivoihin luetaan useimmiten selkäkipu, erilaiset jäykkyystilat sekä tietyt hermostolliset oireet kuten tiettyjen alueiden puutumiset tai tunnottomuudet, kiropraktikko, D.C., MChiro Simo Poutanen ViaVital Kiropraktiikka ja Terveyspalveluista kertoo. 

- Tämä on kuitenkin jo prosessin loppusuora, eli tässä vaiheessa ongelmat ovat jo realisoituneet. Selkää voi hoitaa ja vaivoja ehkäistä eri tavoin. Tuloksellisinta on, jos selkä pidetään alun alkaen niin hyvässä kunnossa, etteivät vaivat pääse alkamaan, Poutanen painottaa. 

Alla kolme ammattilaisen ohjetta, joilla selän vaivoja voi ennaltaehkäistä: 

Vältä jatkuvaa istumista 

- Selän kunnossa pysymiseen on ensiarvoisen tärkeää pitää se liikkeessä. Nyky-yhteiskunnassa vallalla oleva istumiskulttuuri on myrkkyä selälle. Meidät on luotu liikkumaan, ei istumaan, Poutanen kertoo. 

Jos siis olet istumatyössä, jaksota istumista työskentelemällä esimerkiksi osan ajasta seisten tai nousemalla hetkittäin hakemaan esimerkiksi vettä. Hyvä muistisääntö on, että yli puoli tuntia yhtäjaksoista istuntaa passivoi selkää ja siten edesauttaa selkäongelmien syntymistä. 

Liiku monipuolisesti 

- Jos elämäntyyli on passiivinen, pedataan siinä tulevaisuuden selkävaivoja, Poutanen huomauttaa. 

Jos liikkuminen ei kuitenkaan tule luonnostaan ja esimerkiksi kuntosali ei innosta, jo hyötyliikunnan lisääminen hyödyttää. Tee siis pieniä muutoksia arkeesi, kuten käytä portaita hissin sijaan ja jätä vaikkapa auto hiukan kauemmaksi parkkiin työpaikalta, jotta saat hiukan ekstrakävelyä. 

Huolehdi tukilihaksista 

- Lihaskuntoharjoittelussa kannattaa muistaa niin sanotut core-lihakset eli keskikehon tukilihaksisto, Poutanen kertoo. 

Keskivartalon tukilihaksia on mahdollista vahvistaa hyvin yksinkertaisella harjoittelulla, jonka tehoa voidaan lisätä edistymisen myötä. Kun syvät vatsalihakset ja muu tukilihaksisto on kunnossa, on otettu jo iso askel selkävaivojen ehkäisyyn. 

Lue myös: Kärsitkö selkäkivuista? Tärkeimmät vinkit siihen, mitä saa ja ei saa tehdä

Kilpailut

Uusimmat