Kuva: Fotolia

Ahdistaako? 3 yllättävää keinoa, joilla pääset paniikin tunteesta nopeasti eroon

20.04.2017 11:15 - Karoliina Kotala

Lähes jokainen ihminen törmää toisinaan tilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa ahdistusta hetkellisesti. Jos olo kuitenkin tuntuu liiankin ahdistavalta, on tarjolla nopeita pikakonsteja tilanteen helpottamiseksi.

Paniikkikohtaukset ovat osa paniikkihäiriötä, mutta toisinaan jokainen voi kokea hetkellisesti ahdistusta tai paniikinomaisia tunteita. Esimerkiksi paikat, joissa on paljon ihmisiä voivat toisilla nostaa pintaan ahdistusta ja toisilla taas tilanteet, joista ei ole mahdollista päästä pois, kuten lentokoneet voivat aiheuttaa paniikin. Syitä hetkelliseen ahdistuskohtaukseen voi olla monia, mutta kaikeksi onneksi omaa olotilaansa voi yrittää hallita erilaisten keinojen avulla.

Alla kolme tehokasta keinoa päästä ahdistuskohtauksesta eroon:

Jääpalaniksi

Laita liinan sisään jäitä tai ota esimerkiksi pieni pakastemarjapussi pakkasesta. Aseta jääpussi silmien alle, poskipäiden yläpuolelle ja pidä paikallaan noin 30 sekuntia. Kun kyseinen alue kasvoista viilenee, rauhoittaa se oloa hidastaen myös hengitystä ja sydämen lyöntitiheyttä.

Roskakoriniksi

Jos ahdistuneisuuden hetkellä huomaat ajattelevasi asioita, kuten ”Minusta ei ole mihinkään”, ”Epäonnistun aina” tai ”Olen kaikessa surkea”, tarkista faktat. Tutkimusten mukaan käännämme asiat usein päässämme negatiivisiksi. Kirjoita siis negatiiviset ajatukset paperille ja pohdi niitä, etsi niihin vastaväitteitä. Kyseisen keinon on todettu auttavan tunnistamaan huonoja ajattelumalleja ja ajattelemaan realistisemmin.

Porrasniksi

Istu alas, hengitä rauhallisesti ja sulje silmät. Kuvittele käveleväsi alaspäin kierreportaita, ajattele jokainen askelma ja kuvittele esimerkiksi miltä askeleesi kuulostaa tai miltä kaide tuntuu kädessäsi. Mitä syvemmin kykenet eläytymään tuohon tilaan, sitä vähemmän ajatuksissasi on tilaa ahdistaville mietteille.

Lue myös: Nainen ikuisti paniikkikohtauksensa kameralle - haluaa jakaa tärkeän viestin ihmisille

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat