Kuva: Fotolia

Älä tuhoa aivojasi istumalla - jo kolme tuntia television katselua päivässä huonontaa muistia

07.09.2017 18:45 - Senja Rapila

Uudessa Aivovoimaa-kirjassa käsitellään liikunnan vaikutusta aivoihin. Kirja rohkaisee jokaista liikkumaan edes vähän päivän aikana.

Ylilääkäri ja konsultoiva psykiatri Anders Hansen on kirjoittanut uuden teoksen Aivovoimaa, joka keskittyy siihen, kuinka liikunnalla voidaan parantaa aivojen toimintaa. Kirjassaan hän muistuttaa, että "sohvaperunan ajatukset junnaavat". Mikä on totta, nimittäin mikäli henkilö ei liiku tarpeeksi, hänen ajatuksensa etenevät hitaammin ja heikommin.

Kirjassa kerrotaan, että tutkijat seurasivat reilua 3000 amerikkalaista 25 vuoden ajan ja keräsivät tietoa siitä, kuinka paljon he liikkuivat ja kuinka paljon he viettivät aikaa television äärellä. Tutkimuksen ohella koehenkilöille tehtiin sarja psykologisia testejä, joilla tutkittiin muistia, keskittymiskykyä ja kognitiivisten prosessien nopeutta.

Testitulokset olivat huolestuttavia, nimittäin ne kertoivat, että paikallaan istujilla oli sekä huonompi keskittymiskyky että heikompi muisti. Kaiken lisäksi he myös ajattelivat liikkujia hitaammin. Erityisen huonoja tuloksia saivat he, jotka katsoivat televisiota yli kolme tuntia päivässä. 

Jopa pieni määrä liikuntaa päivässä auttaa pitämään yllä keskittymiskykyä. Joten jos sinulla on mahdollisuus seistä tai liikkua työpäivän aikana, kävellä rappuset hissin sijasta, niin kannattaa tehdä. Näin teet itsellesi palveluksen myöhempää ikää ajatellen.

Aivovoimaa - Näin parannat aivojasi liikunnalla, Anders Hansen, 2017, Atena (kuva: Atena)

Olemme myös aiemmin kertoneet siitä, mitä aivoissa tapahtuu kun kohtaa pelkonsa. Voit lukea aiheeseen liittyvän artikkelin täältä.

Lue myös: Unohteletko helposti asioita? Aivosi tekevät vain työtään

Kilpailut

Uusimmat