Kuva: Pixabay

Painon putoamista voi tehostaa helpolla arjen muutoksella - kuuluuko jo sinun tapoihisi?

11.01.2018 22:45 - Senja Rapila

Hyvät yöunet ehkäisevät ikävää pikkunälkää ja turhaa sokerin kulutusta.

Hyviä uutisia sinulle, joka rakastat nukkumista: hyvillä yöunilla on todella suuri vaikutus terveyteesi ja painon putoamiseen. Tuoreen King's Collegen tekemän tutkimuksen perusteella he, jotka torkuttavat yhden tunnin lisää, voivat kuluttaa vähemmän sokeria ja hiilihydraatteja päivän aikana.

Tutkimus oli kuitenkin huomattavan pieni; siihen osallistui vain 42 henkilöä. Puolet heistä saivat unikonsultaatiota, joka kehotti heitä menemään vähintään puolitoista tuntia aikaisemmin nukkumaan mitä normaalisti. Puolet osallistujista jatkoivat normaaleita iltarutiinejaan.

Jokaiselle tutkimukseen osallistuneelle annettiin personoidut ohjeet, joihin kuului muun muassa: ei kahvia ennen nukkumaanmenoa; kehitä rutiinit, jotka rentouttavat ennen nukkumaanmenoa, älä mene nukkumaan vatsa täynnä tai liian nälkäisenä.

Seuraavan viikon ajan osallistujat pitivät liikeanturia sängyssään ja kirjoittivat päiväkirjaan unitottumuksistaan sekä päivittäisistä ruokailuistaan.

Mitä huomattiin?

Tutkimuksessa huomattiin, että 86 prosenttia niistä, jotka saivat konsultointia ennen tutkimuksen aloitusta, viettivät enemmän aikaa sängyssään. Puolet heistä myös nukkui jopa 52-90 minuuttia pidempään. Huomattiin myös, että pitkään nukkuneet vähensivät sokerin kulutustaan seuraavan päivän aikana.

Tutkijat summaavat, että pieni elämäntapamuutos - eli hyvät yöunet - voivat olla lopulta avain parempaan ja terveellisempään elämään. Kun alla on hyvät yöunet, pikkunälkä ei yllätä samalla tavalla ja päivän aikana tulee syötyä terveellisemmin. 

Vähät yöunet on myös yhdistetty aiemmin tutkimuksissa diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen ja sydänsairauksiin.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Kuinka helpottaa nukahtamista, jos aivot käy ylikierroksilla? 6 kokeilemisen arvoista vinkkiä

Lue myös: Nukutko makuuhuoneen ovi kiinni? Katso miten se vaikuttaa uneesi

Lue myös: Heräätkö ennen herätyskellon soittoa? Katso mistä se johtuu

Kilpailut

Uusimmat