Kuva: Shutterstock

Pitkät yöunet takana mutta silti väsyttää? 7 tavallista syytä, jotka sabotoivat unenlaatuasi

06.02.2018 15:15 - Emmi Moilanen

Jos pitkistä unista huolimatta olo tuntuu aamulla nuutuneelta, on mahdollista, että kärsit tietämättäsi hampaiden narskuttelusta tai treenaat liian myöhään illalla.

Yöunille ajoissa meneminen ei aina takaa sitä, että heräät seuraavana aamulla virkeänä päivän haasteisiin. Vaikka tarpeellinen tuntimäärä unta tulisi täyteen, taustalla voi piillä useita seikkoja, jotka estävät sinua ottamasta yöunista kaikkea virkistävää vaikutusta irti.

Prevention kokosi yhteen yleisimmät syyt, jotka voivat aiheuttaa nuutuneen ja väsyneen olon jopa silloin, kun olet mielestäsi nukkunut riittävän pitkät unet.

1. Kärsit tietämättäsi uniapneasta

Yksi uniapnean yleisimmistä oireista on äänekäs kuorsaaminen. Unen aikana hengitysteiden toiminta voi olla epätasaista, ja uniapneasta kärsivä voi jopa lopettaa hengittämisen hetkellisesti.

- Uniapnea on salakavala tila, joka käytännössä pakottaa aivosi valitsemaan: nuku tai hengitä, tiivistää lääkäri W. Christopher Winter.

Kun ilmatiet eivät ole kunnolla auki, aivosi havahtuvat hereille taatakseen hengityksen jatkumisen. Tällä keinolla elimistö yrittää pitää yllä tasaista happitasoa, joka saattaa aiheuttaa katkonaisen yöunen, unirytmin sekoittumisen sekä nuutuneen olon aamuisin.

2. Nautit alkoholia juuri ennen yöunia

Winterin mukaan alkoholin nauttiminen ennen yöunia laskee merkittävästi syvän REM-unen määrää yön aikana.

- Alkoholi on myös diureetti, joten voi olla, että joudut nousemaan yön aikana useammin vessaan kuin normaalisti.

Yömyssyn nauttimisella voi olla lisäksi muita ikäviä seurauksia makuulle käymisen jälkeen.

- Alkoholi aiheuttaa myös närästystä ja refluksia, toteaa lääkäri Rajkumar Dasgupta.

3. Juot kahvisi liian myöhään iltapäivällä

Kuten alkoholilla, myös kahvilla on kehoa kuivattava vaikutus. Tämä todennäköisesti saa yöunesi katkeamaan piinaavan vessahädän takia.

- Useat vessakäynnit kuivattavat kehoasi entisestään, joka aiheuttaa elimistön elektrolyyttitasojen tyhjentymistä. Tämä on syy, minkä takia olo tuntuu kurjalta aamuisin, Dasgupta selittää.

Myöhään nautitun kofeiinin takia myös levolle käyminen usein viivästyy. Kokeile siis vaihtaa iltapäivällä nauttimasi kahvi kofeiinittomaan versioon.

- Kahvi on myös stimulantti, joka voi pidentää nukahtamisaikaa ja unen päästä kiinni saaminen tuntuu vaikealta, Winter kertoo.

4. Selaat kännykkää juuri ennen unille siirtymistä

Harvardin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elektroniikkalaitteiden sininen valo heikentää elimistön melatoniinin tuotantoa jopa puolella normaaliin verrattuna.

- Elektroniikasta kajastava valo häiritsee kehon melatoniinin tuotantoa, joka on tärkeä hormoni nukahtamisen kannalta, Winter kertoo.

Sinisestä valosta johtuviin nukahtamisvaikeuksiin voi kokeilla näytön himmentämistä. Winter kuitenkin huomauttaa, että parasta olisi jättää elektroniikkalaitteet rauhaan jopa kolme tuntia ennen haluttua nukahtamisaikaa.

5. Narskuttelet hampaitasi yön aikana

Narskuttelija ei itse aina tiedosta purevansa hampaitaan voimakkaasti yhteen. On yleistä, että esimerkiksi samassa sängyssä nukkuva puoliso havaitsee ongelman.

Yöllisen narskuttelun lääketieteellinen termi on bruksismi, joka voi pitkään jatkuneena johtaa erilaisiin hammasongelmiin tai kipeytyneeseen leukaluuhun. On tavallista, että narskuttelijan unenlaatu heikkenee, sillä pureskelu voi vaikeuttaa hengitystä. Nukkuja ei saa unen aikana tarpeeksi happea, jonka seurauksena ovat yölliset heräilyt.

- Yöllinen hampaiden narskuttelu voi kieliä myös muista uniongelmista, kuten ensimerkiksi uniapneasta, Winter huomauttaa.

6. Treenaat myöhään illalla

Rankka treeni kaksi tai kolme tuntia ennen yöunille käymistä voi saada unirytmisi sekaisin.

- Treeni nostaa kehon kortisoli- eli stressihormonin tasoa. Tämä puolestaan laskee melatoniinin tuotantoa, jolloin nukahtaminen vaikeutuu, Winter kertoo.

Kovalla urheilusuorituksella voi olla myös muita vaikutuksia yöunen laatuun.

- Rankka treeni nostaa kehon lämpötilaa, joka saattaa myös pitkittää nukahtamista, Dasgupta lisää.

7. Ahmit televisiosarjoja iltasaduksi

Vuonna 2017 Journal of Clinical Sleep Medicinessa julkaistun tutkimuksen mukaan televisiosarjojen ahmimisella juuri ennen nukkumaanmenoa on suora vaikutus heikentyneeseen unenlaatuun ja unettomuuteen.

- Kognitiiviset ärsykkeet ennen yöunia häiritsevät kehon luontaista valmistautumista nukkumiseen ja hidastavat myös rentoutumista, Dasgupta avaa sarjamaratonien haitallista vaikutusta unenlaatuun.

Lue myös: Haluatko tulla onnelliseksi? Tutkimus selvitti tarkan määrän kauan sinun tulisi nukkua

Lue myös: Ärsyttävät tavat, jotka vain kumppanin kanssa nukkuvat tietävät

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat