Kuva: Shutterstock

6 yleistä laihdutusmyyttiä, jotka hidastavat painosi putoamista - oletko sortunut?

14.05.2018 23:15 - Emmi Moilanen

Myös dieetillä ollessa elimistö tarvitsee hiilihydraatteja sekä hyviä rasvoja.

Painon pudottaminen edellyttää terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota sekä liikunnan määrän lisäämistä. Tämä yhdistelmä on usein takuuvarma keino hoikemman vartalon hankkimiseen. Tästä huolimatta on kuitenkin yleistä, että laihduttajat saattavat uskoa erilaisiin myytteihin ja nikseihin, joiden uskotaan tekevän hyvää laihdutusprojektille mutta tosi asiassa voivat jopa hidastaa sitä.

Insider kokosi yhteen yleisimmät laihdutusmyytit ja kysyi asiantuntijoilta, minkä takia uskomuksiin tulisi vihdoin lakata uskomasta.

Myytti 1: Hyvä tahdonvoima on ainoa keino ruodussa pysymiseen

Hyvällä tahdonvoimalla ja mielen lujuudella uskotaan olevan merkittävä vaikutus laihdutuskuurin onnistumisessa. Insiderin artikkelissa kuitenkin muistutetaan, että tahdonvoiman lisäksi tarkasta ruokavaliosta lipsuttua itselleen tulisi olla armollinen.

- Tahdonvoima on yliarvostettua mitä tule liikuntaan ja terveellisesti syömiseen, toteaa liikuntaneuvoja Lisa Wheeler.

Hän ohjeistaa suunnittelemaan jo etukäteen, millä tavalla repsahdukset ovat minimoitavissa. Ruokavaliosta poiketessa kenenkään ei tulisi soimata itseään liikaa, sillä liikunnasta ja elämäntapamuutoksesta pitäisi voida myös nauttia.

- Repsahduksen sattuessa jatka normaalisti eteenpäin ja muista, että huomenna on jälleen uusi päivä, Wheeler toteaa.

Myytti 2: Ravintolisät ovat taikakeino

Insiderin artikkelissa todetaan, etteivät erilaiset ravintolisät ole oikotie hoikempaan olemukseen.

- Saan päivittäin kyselyjä lisäravinteista ihmisiltä, jotka haluavat laihtua tai kasvattaa lihasta, kertoo kehonrakentaja Nikki Walter.

Walter kertoo myös, että ihmiset jotka haluavat pudottaa painoa ovat yleensä kiinnostuneita rasvaa polttavista ravintolisistä. Usein luullaan myös, että ruuan voi korvata esimerkiksi proteiinipirtelöllä.

- Laihdusvalmisteet saattavat toimia hetkellisesti, mutta ne sisältävät myös paljon keinotekoisia aineita, jotka voivat lopulta tehdä hallaa dieetille, Walter jatkaa.

Myytti 3: Jos syöt rasvoja, lihot

Myös rasvat ovat tarpeellinen osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.

- Hyviä rasvoja syömällä hellit kehoasi. Ne edesauttavat myös hyvinvointiasi sekä painonhallintaa, hyvinvointiasiantuntija Bianca Cheah kertoo.

Muun muassa avokadot, pähkinät, pellavansiemenet, lohi ja oliiviöljy ovat erinomaisia hyvien rasvojen lähteitä.

Myytti 4: Keskityt vain kaloreiden laskemiseen

Painoa pudottaessa myös muut seikat merkitsevät kuin vain syötyjen ja kulutettujen kaloreiden määrä. Dieetillä ollessa esimerkiksi riittävään unen määrään on tärkeää kiinnittää huomiota.

- Riittämätön yöuni vaikuttaa esimerkiksi hormoniin, joka säätelee ruokahaluamme. Kehon leptiinitaso laskee ja leptiini on juuri se tekijä, joka viestii elimistölle kylläisyyden tunteesta, kertoo lääkäri Frank Lipman.

Myytti 5: Vain korkeasykkeinen treeni pudottaa painoa

Kaikenlainen liikunta edistää terveyttä ja laihdutusprojektia. Voimaa kasvattava kuntosalitreeni luo hyvän pohjan painon pudottamiselle.

- Voimatreeni vahvistaa lihaksiasi ja näin ollen luo hyvän pohjan myös intensiiviselle, korkeasykkeiselle treenille, Wheeler toteaa.

Myytti 6: Hiilihydraatit lihottavat

Kuten rasvat, myös hiilihydraatit ovat osa tasapainoista ruokavaliota. Insiderin artikkelissa todetaan, että jos pudotat hiilihydraatit minimiin myös vitamiinien, kuitujen ja antioksidanttien saanti voi jäädä hyvin vähiin. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset ovat laihduttajalle loistavia hiilihydraatin lähteitä.

- Jos elimistö ei saa riittävästi hiilihydraatteja polttoaineekseen, keho alkaa käyttää lihasten glykogeenivarastoja. Tämä johtaa nopeasti uupumukseen ja väsymykseen, Cheah kertoo.

Lue myös: Julkkikset, jotka laihduttivat itsensä lähes tunnistamattomiksi - katso kuvasarja

Lue myös: Realitytähden laihdutustulosten esittely suututti fanit - "Pitääkö meidän nähdä alapääsi?"

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat