Kuva: Shutterstock

Hammaslääkäri paljastaa: 5 ruoka-ainetta, jotka saattavat pilata hampaasi

21.07.2018 14:15 - Elisa Jalasjoki

Muun muassa pastakastikkeet voivat olla hampaille pahaksi.

Vaikka kuinka harjaisit, puhdistaisit ja hoitaisit hampaitasi päivittäin, ei sekään onnistu täysin suojaamaan hampaita kaikilta vahingoilta, joita vääränlainen ruokavalio voi saada aikaan.

Verkkolehti Daily Mailin sivuillaan julkaisemassa artikkelissa australiailainen hammaslääkäri Peter Chuang paljastaa viisi yllättävää ruoka-ainetta, jotka voivat vahingoittaa hampaitasi ja pilata kirkkaan hymysi. 

Chuangin kokoaman listan pääset katsomaan alta.

1. Sitrushedelmät

Säännöllisesti nautittuna esimerkiksi sitruunavesi tai sitrushedelmiä sisältävät mehut voivat aiheuttaa vahinkoa hampaissa. Chuang suositteleekin, että ihmiset suosisivat esimerkiksi juuri omenoita tai banaaneja sitrushedelmien sijaan. 

2. Pasta

Pasta itsessään ei ole hampaille pahaksi, mutta erityisesti tomaattipohjaiset pastakastikkeet ovat. 

Chuang korostaa, että erityisesti säilöttyjä tomaatteja sisältävät pastakastikkeet ovat hampaille pahaksi.

Mikäli kaipailet siis perinteisen tomaattikastikkeesi rinnalle hammasystävällistä vaihtoehtoa, Chuang suosittelee pitäytymään luonnontuote- ja oliviiöljypohjaisissa kastikkeissa. 

3. Popkorni

Popkorni, kuten alla mainitut jääpalatkin ovat hampaille riski, sillä niiden pureskelu voi esimerkiksi halkaista hampaan kokonaan.

4. Jääpalat

5. Säilykkeet

Chuangin mukaan säilykkeet ovat koukuttavia, mutta usein hyvin epäterveellisiä. Esimerkiksi oliivit saattavat aiheuttaa hampaiden kulumista ja kellastumista.

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat