Kuva: Shutterstock

8 asiaa, joita ei pitäisi tehdä sängyssä - heikennät unenlaatua jopa tietämättäsi

06.12.2018 15:15 - Emmi Moilanen

Arkipäiväiset tavat tekevät hallaa yöunen laadulle jopa huomaamattamme.

Useat meistä kohtaavat jossain vaiheessa elämäntilanteen, jolloin nukahtaminen voi tuntua normaalia vaikeammalta esimerkiksi stressin takia. Bustle-sivusto kokosi listan asioista, joita ei tulisi enää tehdä tai murehtia yöpuulle käymisen jälkeen sängyssä.

Voit lukea asiantuntijoiden avulla tehdyn listauksen alta.

Oletko sortunut näihin?

1. Kännykän tai tietokoneen ruutujen tuijottaminen. Ethän selaa viimeisenä enää työsähköpostiasi?

2. ...ruutuaikaan lukeutuu sosiaalisen median selaamisen lisäksi myös televisiosarjojen ja elokuvien katselu, joita asiantuntijoiden mukaan tulisi sängyssä välttää.

3. Vaikka uni ei tunnu tulevan millään silmään, osa tutkijoista on sitä mieltä, ettei itseään tulisi kiusata jatkuvalla kellon tuijottamisella. Nukahtamisesta stressaaminen nimittäin vain vaikeuttaa höyhensaarille siirtymistä.

4. Myös riidat tulisi selvittää ennen nukkumaanmenoa.

5. Itseään ei myöskään tulisi pakottaa nukahtamaan pyörien tuntikausia levottomana sängyssä.

6. Musiikin kuuntelu. Terapeutti Kat Lederlen mukaan musiikin kuuntelu nostaa aivojen dopaamiinin tuotantoa, joka puolestaan virkistää mieltä ja nostaa sykettä sekä kehon lämpötilaa. Nämä kaikki ovat tekijöitä, jotka voivat hidastaa nukahtamista.

7. Myös sängyssä syömistä tulisi rajoittaa siitä syystä, että juuri ennen nukkumaanmenoa nautittu iltapala saattaa tehdä nukahtamisesta vaikeampaa. Nyrkkisääntönä pidetään, että illan viimeinen ateria pitäisi syödä ainakin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

8. Älä myöskään enää suunnittele seuraavan päivän tehtävälistaa, asua tai työtehtäviä sen jälkeen, kun olet vetäytynyt sänkyyn yöpuulle.

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Ärsyttävät tavat, jotka vain kumppanin kanssa nukkuvat tietävät

Lue myös: Eikö uni tule? Katso nopea ja helppo niksi, jonka avulla nukahdat helpommin

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat