Kuva: Shutterstock

Yöheräily voi kieliä useista eri ongelmista - toteutuvatko omalla kohdallasi?

25.02.2019 18:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi ahdistuneisuus altistaa katkonaiselle yöunelle.

Useimmat meistä kärsivät silloin tällöin huonosti nukutuista öistä elämänsä aikana. Vaiva on ikävä, mutta yksi uneton yö ei vaikuta pitkällä tähtäimellä merkittävästi hyvinvointiimme. Jos uniongelmat ovat kuitenkin jatkuvia ja heräilet yön aikana useita kertoja, on mahdollista, että kehosi yrittää viestiä sinulle muutamista seikoista.

Bustle-sivusto selvitti, millaisia vaivoja katkonaisen yöunen takana voi piillä.

Sinulla on uniapnea

Uniapnea tarkoittaa lyhyitä hengityskatkoksia yöunen aikana. Tämä heikentää unenlaatua ja voi aiheuttaa myös yöllistä heräilyä. Jos kuorsaat, haukot henkeä havahtuessasi hereille, kärsit aamuisista päänsäryistä ja keskittymisvaikeuksista päivän aikana, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

Kärsit yöllisistä kauhukohtauksista

Bustlen artikkelista käy ilmi, että painajaisten lisäksi myös yölliset kauhukohtaukset ovat mahdollisia yöunen häiriötekijöitä. Kauhukohtauksessa nukkuja on usein jo valveen rajamailla, mutta ei kuitenkaan täysin tietoinen siitä, mitä oikeasti tapahtuu.

Vietät liikaa aikaa ruudun ääressä

Tiedetään, että runsas älylaitteiden ääressä vietetty aika kuormittavat paljon aivojamme. Netin selaaminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi vaikeuttaa nukahtamista, mutta vaikuttaa merkittävästi myös yöunesi laatuun. Bustlen artikkelissa todetaan, että yöheräilystä kärsivien olisi hyvä sammuttaa elektroniikkalaitteet vähintään puolta tuntia ennen unille käymistä.

Olet ahdistunut tai mielialasi on laskenut

Joidenkin ihmisten kohdalla ahdistuneisuus tai masennus aiheuttavat voimakasta uupumusta. Toiset puolestaan nukkuvat ahdistuneina huonosti ja saattavat kärsiä jopa unettomuudesta. Joskus uniongelmat ovat ensimmäinen merkki laskeneesta mielialasta, mutta pitkään jatkuneet nukkumisvaikeudet voivat myös ennen pitkää altistaa ahdistukselle ja masentuneisuudelle.

Lue myös: Mitä unirytmi kertoo persoonallisuudestasi? Katso paljastava listaus

Lue myös: Miksi nukkuminen uuden kumppanin kanssa tuntuu vaikealta? Ilmiölle useita eri selityksiä

Lue myös: Ahdistus, hajamielisyys... Jo kaksi huonosti nukuttua yötä voivat vaikuttaa merkittävästi terveyteen

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat