Kuva: Shutterstock

Montako lepopäivää treenaajalla pitää viikossa olla? Asiantuntija vastaa

30.11.2019 22:15 - Karoliina Kotala

Riittävä lepo on äärimmäisen tärkeää aktiivisesti liikkuvallekin.

Jos tavoitteena on kohottaa kuntoa tai esimerkiksi muokata kehoa, tulee treenikertoja monelle viikossa useampi määrä. Ja vaikka erityisiä tavoitteita ei olisikaan, on monelle aktiivisesti liikkuvalle säännöllinen urheilu elämäntapa. Ja säännöllisestä liikunnasta kannattaakin pitää kiinni, sillä sillä tiedetään olevan lukuisia terveyshyötyjä ja nostaapa se myös mielialaa.

Mutta keho tarvitsee myös lepoa. Pohdi siis rehellisesti kuinka paljon viikossa urheilet. Hyvä sääntö on, että jos teet viikossa neljä urheilutreeniä noin 70 prosentin treeniteholla, tarvitset kaksi lepopäivää viikkoon sekä yhden palautumispäivän, joka tarkoittaa vaikkapa kevyttä pyöräilyä tai uintia.

On myös tärkeä osata kuunnella kehoaan. Jos lepopäivän jälkeen lihakset ovat edelleen kipeät tai olo voipunut, tarvitset treenin sijaan lisää lepoa tai sitten vähentää treenisi tehoa. Toisaalta taas, jos tuntuu, että kehossa on voimaa ja energiaa, voit hyvin skipata lepopäivän.

On myös hyvä tietää, miten levätä. Se ei välttämättä tarkoita sohvalla makoilua, vaan hyötyliikunnasta on hyvä pitää lepopäivinäkin kiinni. Niin sanottu aktiivinen palautuminen, kuten kävely edistää toipumista treenistä ja helpottaa rasittuneiden lihasten kipua. Treenien ohella yhtä tärkeässä osassa on myös kehonhuolto, josta kannattaa pitää säännöllisesti kiinni.

Lue myös: Millainen venyttely kannattaa ennen treeniä? Personal trainer kumoaa yleisen lämmittelymyytin

Lähde: Women’s Health Magazine

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat