Kuva: Shutterstock

Juotko tarpeeksi vettä? Tutkimus osoittaa, että liian vähäinen määrä on yhteydessä ikääntymiseen

04.01.2023 22:15 - Minttu Tikkanen

Aikuisen tulisi saada 2-3 litraa nestettä päivässä.

Oletko muistanut täyttää vesilasin tänäänkin tarpeeksi monta kertaa? Riittävä ruuasta ja juomasta saatava vesi on elimistöllemme monesta syystä elintärkeää. 

NBC uutisoi, että Yhdysvaltalaisen National Institutes of Healthin tekemän uuden tutkimuksen mukaan liian vähäinen vedensaanti saattaa kuitenkin myös näkyä kehossa pitkällä juoksulla esimerkiksi kehon aikaisessa biologisessa ikääntymisessä.

Tutkimuksessa seurattiin tutkittavien henkilöiden natriumpitoisuutta veressä. Mitä korkeampi pitoisuus oli, sitä vähemmän tutkittavat saivat nesteytystä. Kaikkien tutkittavien veren natriumpitoisuus oli kylläkin normaalin rajoissa, mutta silläkin haitarilla nähtiin jo vaikutuksia riippuen siitä, oltiinko normaalin ylä- vai alarajoilla. 

Niillä joilla natriumpitoisuus oli korkeampi, keho ikääntyi biologisesti enemmän. Ikääntyminen johti myös todennäköisemmin iän myötä usein tuleviin terveysongelmiin kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja muistisairauksiin. 

Tutkimusta on tehty 25 vuoden ajan ja kaikki 11 000 osallistujaa olivat lähtötilanteessa 45-66-vuotiaita. Heitä seurattiin 70-90-vuotiaiksi asti. 

THL:n suositusten mukaan aikuisen tulisi saada ruuasta ja juomasta yhteensä päivän aikana noin 2-3 litraa vettä.

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lue myös: Korvaa sokeri yhdellä tuotteella, voit saavuttaa merkittäviä terveyshyötyjä - vältä ratkaiseva virhe

Lähde: NBC, THL

Kilpailut

Uusimmat