Kuva: Shutterstock

Saatat pilata yöunesi tietämättäsi - katso ruoka-aineet, jotka voivat vaikuttaa unenlaatuun

09.03.2024 14:15 - Jasmin Mikkilä

Kaikki varmasti jo tietävätkin, että kahvin juominen myöhään illalla voi aiheuttaa vaikeuksia nukahtamisessa. Tiesitkö kuitenkin näistä ruoista ja juomista, jotka voivat myös hankaloittaa unensaantiasi?

Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka kärsivät unettomuudesta, voi tästä artikkelista olla sinulle hyötyä. Vältät kofeiinia iltaisin, rauhoitut aikaisin nukkumaan, mutta uni ei silti tule. Huffpostissa unilääkärit ovat listanneet monille yllättäviä juomia ja ruokia, jotka voivat myös aiheuttaa uniongelmia. 

Esimerkiksi tuliset siivet tai mausteinen curry päivällisellä voivat olla haitaksi, kun yrität saada unen päästä kiinni. Uni- ja sisätautien lääketieteen tohtori Abhinav Singh kertoo Huffpostissa mausteisen ruoan riskeistä aiheuttaa mahalaukun happamuutta, mikä voi vaikeuttaa iltaisin nukahtamista. Vatsahapot ovat lääkärin mukaan luonnostaankin yöllä korkeampia ja niiden nouseminen voi vain lisätä univaikeuksia. 

Myös tomaattikastike ja ketsuppi voivat hankaloittaa nukahtamista. Unilääketieteen tohtori ja Arizonan unen ja unettomuuden tutkimuslaitoksen lääketieteellinen johtaja Ruchir P. Patel kertoo, ettei moni välttämättä tiedä, että tomaattikastike voi myös aiheuttaa närästystä. Tomaattikastike voi haitata nukahtamista samalla tavalla kuin mausteinen ruoka. Illalliseksi esimerkiksi pizza tai bolognese ei siis välttämättä ole paras vaihtoehto unensaannin kannalta.

Myös hampurilainen on elimistössä hitaasti sulava ruoka ja sen välissä oleva ketsuppi voi myös lisätä närästyksen riskiä. Rasvaisen hampurilaisen sijaan kannattaakin Singhin mukaan valita kasvishampurilainen tai mahdollisimman vähärasvainen pihvi. Yllätyksenä monille voi tulla, että myös maito voi aiheuttaa närästystä. Normaalin maidon sijaan Patel suositteleekin kasvipohjaista maitoa. 

Mausteisen ja tulisen ruoan lisäksi ei suositella syötäväksi myöskään runsaasti sokeria sisältäviä herkkuja, kuten esimerkiksi jäätelöä. Sleep Advisor -sivuston johtava lääketieteellinen neuvonantaja Raj Dasgupta kertoo, että sokeripitoisten herkkujen syöminen illalla voi aiheuttaa vatsavaivoja ja verensokerin vaihtelua. Gasputan mukaan etenkin suklaajäätelöä kannattaa välttää, koska se sisältää myös kofeiinia, jolloin uniongelmat voivat lisääntyä entisestään. 

Mitä sitten kannattaa syödä?

Nyt kun tiedämme, että mausteiset, tuliset, sokeripitoiset ja rasvaiset ruoat ovat poissa pelistä, niin mitkä ruoat eivät sitten vaikeuta unensaantia? Kaikki kolme unilääkäriä suosittelevatkin ruokia, jotka sisältävät hiilihydraatteja, kuituja ja vähärasvaista proteiinia.

Suositeltavia ruokia ovat lääkäreiden mukaan monet vihannekset, ruskea riisi, pavut, täysjyväleipä, linssit sekä kvinoa. Singhin mukaan myös mitä lähempänä nukkumaanmenoa ollaan, sitä kevyempi iltapalan kannattaa olla. Jokainen keho kuitenkin toimii eri tavalla, joten vaikutukset voivat aina olla yksilöllisiä. 

Lue myös: Tutkimus osoitti, että unettomuus näkyy aivoissa vanhenemisena

Lue myös: Nukutko tarpeeksi, mutta silti väsyttää? Asiantuntijat tietävät, missä ongelma voi piillä

Lue myös: Nukutko puhelimen vierellä? Ei kannattaisi

Lähde: Huffpost

Kilpailut

Uusimmat