Vanhemmat huomio! Näin lapsesi omaksuu positiivisen kehonkuvan

16.06.2015 12:36 - Tiina Svensk

Vanhempien käytös ja omat asenteet syöpyvät lapsen mieleen ja joko antavat hänelle itsevarmuutta tai sitten laskevat itsetuntoa.

Jokainen vanhempi haluaa varmasti tukea lasten itsetunnon kehittymistä terveeksi, mutta omienkin ulkonäköpaineiden kanssa kamppaillessa olo voi olla neuvoton.

Family Share -sivusto listasi yhteen täsmävinkit, joiden avulla varmistat, että lapsesi muodostaa varttuessaan terveen kehonkuvan.

1. Älä puhu omasta kehostasi negatiiviseen sävyyn

Puhutko itsestäsi negatiiviseen sävyyn peilin edessä? Huokailetko mahdollisille ylimääräisille kiloillesi tai tummille silmänalusillesi? Oman kehon kritisointi ei ole haitaksi ainoastaan sinulle, vaan myös lapsellesi. Opetat puheillasi suoran mallin hänelle siitä, kuinka itseään katsoo peilistä. Entä, jos opettaisit pienelle, että mahdolliset muutokset kehossa ovat normaaleja, eikä kauneus riipu ulkoisista piirteistä?

2. Älä puhu painonpudotuksesta lastesi kuullen

Lapset oppivat vanhempiensa puheista ja matkivat vanhempiensa käytöstä. Et varmaankaan halua, että lapsesi kuvittelee tarvitsevansa tiukkaa ruokavaliota ja uutta, tehokasta laihdutuskuuria?

3. Älä syyllistä itseäsi tietyistä ruuista

Lopeta ruuan erittely hyviin ja pahoihin ruokiin saman tien. Palkitsetko itseäsi tai lastasi herkuilla? Tunnetko huonoa omaatuntoa jälkeenpäin? Kun muutat oman suhteesi ruokaan järkeväksi ja terveeksi, jäkikasvusi oppii sinulta terveen ja rennon mallin, jolla suhtautua syömiseen. Lapsille ruoka on kuitenkin vain ruokaa, ja olisi hienoa, jos suhde pysyisi yhtä huolettomana.

4. Älä kehu lastasi vain hänen ulkonäöstään

On tärkeää muistaa kehua lastaan usein ja muistuttaa, että hän on kaunis ja ihana juuri sellaisena kuin on. Älä kuitenkaan rajoita kauniita sanojasi vain lapsesi ulkonäön huomioimiseen: muistuta häntä, kuinka fiksu, luova tai nokkela hän on. Näin lapsesi oppii, että kaikki piirteet ovat yhtä arvokkaita ja muodostavat kokonaisuuden. Samalla hän oppii huomioimaan ja kunnioittamaan erilaisia piirteitä myös toisista ihmisistä.

5. Osoita, että arvostat kehoasi ja terveyttäsi

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta kehu kehoasi lapsesi edessä. Älä kuitenkaan kehu ulkonäköäsi, vaan kerro, kuinka arvostat kaikkea, mitä kehosi tekee hyväksesi. Kerro esimerkiksi, että pidät vahvoista käsivarsistasi, koska voit nostaa niillä lastasi ja halata häntä jokainen päivä. Näin pienokaiset oppivat arvostamaan myös omia kehojaan ja kaikkea, mitä ne päivittäin tekevät hyväksemme.

6. Liikkukaa yhdessä - ja muistakaa pitää hauskaa!

Urheilu ja liikunta eivät ole vain keinoja pudottaa painoa. Liikunta on keino pitää omasta kehostaan ja terveydestään huolta, ja lapselle liikunnan tulee olla ennen kaikkea hauskaa. Ilon kautta lapsesi oppii löytämään itselleen sopivan tavan liikkua ja huolehtia itsestään.

7. Laittakaa ruokaa yhdessä

On todistettu, että lapset, jotka ovat olleet mukana ruuanlaitossa jo pienenä syövät paremmin ja terveellisemmin. Anna siis lapsesi auttaa sinua ruokaostosten kanssa, ja ota heidät mukaan aterioiden valmistamiseen. Todennäköisesti lapsesi auttavat sinua mielellään, joten tee yhteisistä ruuanlaittohetkistä tapa.

8. Keskustelkaa, mitä lapsesi näkee lehtien sivuilla ja televisiossa

Vaikka lapsesi olisikin vielä nuori, selitä hänelle, miksi naiset ja miehet ovat mainoksissa vähäpukeisia: He yrittävät vakuuttaa sinut ostamaan mainostamansa tuotteen. Mitä vanhemmaksi he kasvavat, sitä enemmän he tulevat näkemään paljasta pintaa ja alastomuutta ympärillään. Opeta heitä ymmärtämään mainosten ja median syyt vähäpukeisuuteen, vaikka ne eivät olisikaan järkeviä.

9. Muistuta lastasi, että hän kelpaa juuri sellaisena kuin on

Sinun äänesi vaikuttaa lapsesi sisäiseen ääneen, jota hän kuuntelee. Kun kerrot hänelle että rakastat häntä, hän on arvokas ja pystyy saavuttamaan unelmansa, hän oppii puhumaan itselleen samalla tapaa. Sinun tapasi puhua lapsellesi on hänen itsetuntonsa perusta, jolle oma minäkuva vuosien myötä muodostuu.


Lähde: Family Share

Kilpailut

Uusimmat