Kuva: Fotolia

Paras lapsuusmuistosi ei välttämättä ole todellinen - puolella väestöstä on valemuistoja

13.12.2016 16:45 - Senja Rapila

Tutkimus summaa, että rakkaimmatkin lapsuuden muistot eivät välttämättä ole oikeita. Ne voivat todellisuudessa olla valheellisia muistoja tapahtumista, joita ei ole koskaan tapahtunut.

Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa kerrotaan, että yli puolet ihmisistä muistavat oikeiden muistojen lisäksi paljon valemuistoja. Valemuistot ovat siis muistoja tapahtumista, joita ei ole oikeasti tapahtunut koskaan. Eli jos muistat yhden rakkaan muiston lapsuudestasi, missä lähetät rakkauskirjeen ihastuksellesi, sitä ei välttämättä ole tapahtunut.

Valemuistojen kehittymiselle tiedetään kuitenkin looginen syy.

Tutkijat ovat huomanneet, että mikäli meille kerrotaan jatkuvasti kuvitteellisista tapahtumista, yli 50 prosenttia kokee, että ne ovat tapahtuneet oikeasti. Joissain tapauksissa henkilöt voivat jopa alkaa näkemään välähdyksiä tästä kerrotusta "muistosta" päässään ja "muistaa lisää" yksityiskohtia tapahtuneesta.

Yli 400 tutkimukseen osallistujille syötettiin valemuistoja, kuten muistoja kuumailmapallolla lentämisestä. Näiden kertomusten lisäksi osallistujille näytettiin "kuvia" tapahtuneesta ja heitä vakuutettiin siitä, että he ovat todella olleet osana tätä tapahtumaa.

53 prosenttia osallistujista olivat päivän päätteeksi jollain tasolla sitä mieltä, että he olivat olleet mukana tapahtumahetkellä. 30 prosenttia osallistujista kertoivat muistavansa tapahtuman ilmiselvästi ja kertoivat sen lisäksi omia, tarkkoja yksityiskohtaisia "muistojaan" tilanteesta. 23 prosenttia osallistujista hyväksyivät sen, että he olisivat voineet hyvinkin olla paikalla. 

Tämän perusteella muun muassa ala-asteella kavereiden kesken koetut retket voivat muuttua vuosien aikana ikimuistoisimmiksi, mitä ne todellisuudessa ovat olleet. Jokainen on kertonut tarinoita retkestä värityskynän kanssa monien vuosien ajan, joten muistot ovat muovautuneet sitä mukaan.

Lähde: Metro

Lue myös: Äidin kanssa vietetty aika tekee lapsesta älykkäämmän - puolikin tuntia laatuaikaa päivässä riittää

Lue myös: Järkyttävä tutkimus: Ihmisryhmä, josta 40 prosenttia yrittää itsemurhaa

Kilpailut

Uusimmat