Yhden tähden äänitapettia ja kiistanalaisia sanoituksia - arvostelussa kaikki UMK-finalistit

25.01.2021 17:45 - Iiro Myllymäki

(kuva: Yle)

Aksel - Hurt

Viime vuoden UMK-voittaja Aksel pyrkii nyt pääsemään ihan oikeaksi euroviisuedustajaksi koronavuoden tuhojen jälkeen. Valitettavasti Hurt ei onnistu koskettelemaan sydänjuuria samalla tavalla kuin haikeudessaan erinomainen Looking Back.

Kuten Looking Backissa, myös Hurt-kappaleessa on selvästi lähdetty kirjoittamaan kunnon melodioita. Hurt nousee tai kuolee sen kertosäkeen melodian myötä, sillä sitä toistellaan erittäin ahkerasti kolmen minuutin ajan. Ja mikäs siinä, sievä irkkutyylinen melodia iskeytyy päähän nopeasti, mutta lisävariaatio melodiankuljetuksessa olisi ollut paikallaan loppunostatuksessa. Biisiä vaivaa sama tasapaksuus, joka pisti haukottelemaan jo Oskrin ja Lauran kappaleissa. Loppua kohti kasvava kuoro-osuus (jonka Aksel on äänittänyt kokonaan omalla äänellään uuden sääntömuutoksen turvin) kasvaa juuri niin maltillisesti, ettei siitä draaman kaarta saa väännettyä.

Aksel pääsee Hurt-esityksessään esittelemään äänialaansa laajemmin kuin viimevuotisessa kappaleessaan, ja ehkä kappale on luonteva valo Looking Backin varjolle. Toiveikkaat sanat koskettavat, jos on rämpinyt ylös oman elämänsä kuopista. Onko se tarpeeksi, jotta juuri tätä äänestettäisiin? Epäilen.

Blind Channel - Dark Side

Hevillä ei hävitä! Näin on taas moni toistellut iloitessaan Blind Channelin UMK-osallistumisesta. Suomen ainoa viisuvoitto toki on tullut raskaalla rockilla, mutta ei Lordin voitto lopulta tehnyt euroviisuista juurikaan aiempaa rockimpaa. Näin ollen on ontuvaa väittää, että raskas musiikki lähtökohtaisesti toisi Suomelle tai millekään muullekaan maalle hyvän sijoituksen.

Jos raskas rock onnistutaan pukemaan yllättävään ja massoja miellyttävään muotoon, silloin viisumenestys toki kyseisellä genrellä on mahdollista. Blind Channel pelaa UMK-kappaleessaan vahvuuksillaan ja on saanut paljon hypeä aikaan, ymmärrettävistä syistä. Nuorten miesten energia musiikkivideolla on räjähtävä, ja kaikki osaset kokonaisuudessa tukevat toisiaan. Itse biisikin hoitaa oman tonttinsa. Nu-metal-vaikutteinen Linkin Parkille kumartava kappale on rakenteeltaan yllättävän monipolvinen mutta silti täysin eheä.

Blind Channel pyytää sanoituksissaan nostamaan keskisormet pystyyn, ja itse bändi näyttää keskisormea ainakin rock-uskottavuuden tavoittelulle. Elektronisten elementtien suurempi osuus sovituksessa olisi ollut vielä paremmin tätä alleviivaava ratkaisu, etenkin kun bändi on ottanut EDM-tuottaja Alex Mattsonin mukaan jäsenekseen.

Dark Siden sanoitukset ovat aiheuttaneet kulmakarvojen kohottelua ja päiden pudistelua. On totta, että lyriikat ovat täynnä teinimäistä angstia ja että ”27 club, headshot” -riimi (jolla viitataan 27-vuotiaana menehtyneisiin rock-tähtiin) voidaan tulkita mielenterveysongelmien ja itsemurhien trivialisointina ja glorifiointina. Toisaalta sanoitukset istuvat kokonaisuuteen eikä Euroviisuissa sanoitukset ole niitä hienovaraisimpia ja tyylikkäimpiä yleensäkään.

Ilta - Kelle mä soitan

Ilta taustavoimineen on löytänyt täydellisen risteämiskohdan radiopopin ja mahtailevan viisuballadin välillä. Tuntui, että Blind Channelin biisijulkistuksen jälkihöyryissä kenelläkään ei ollut suuria odotuksia Iltan suhteen, mutta näissä tilanteissa on yllättämisen mahdollisuus. Ja Ilta onnistui yllättämään.

Kelle mä soitan on onnistunut, koska se kumartaa perinteille mutta on samalla freesi. Vaarana oli saada tylsä pianoballadi, mutta jo alussa kuultava pianorimpsu ennakoi, että biisiä ei ole tehty autopilotilla. Ilta ei ole tulkitsijana persoonallinen, mutta hän myy raastavan yksinäisyyden kuvauksen uskottavasti. Toivon todella, että naiselta kuullaan studioversion raspiäänet lopussa. Livelaulajana Ilta on erinomainen, joten huonoon laulusuoritukseen kappale ei ainakaan lässähdä. Biisin tuotannosta on löydettävissä ilahduttavan paljon yksityiskohtia, ja kappale kasvaa luontevasti lopun kliimaksiin. Kylmät väreet saattavat nousta useammassakin kohdassa.

Ennalta-arvattavat kipinäsuihkut ja tuulikoneet veisivät kappaletta viisukliseiden alueelle, mille se ei kuulu. Onnistuneella esityksellä tämä kamppailee Blind Channelin sekä Teflon Brothersin ja Pandoran kanssa voitosta.

Lue myös: Teflon Brothers ja Pandora uhkuvat voitontahtoa UMK:ssa - ottivat jopa Mr. Lordin mukaan tiimiin

Lue myös: Danny ei tiennyt, että hänen biisinsä lähetettiin UMK:hon - "Olin hyvin hämmästynyt"

Kilpailut

Uusimmat