Kuva: Mona Salminen

Euroviisuissa on havaittu koronatartuntoja, mutta Blind Channel ei hätkähdä: "Olemme vastuullisia"

17.05.2021 18:15 - Iiro Myllymäki

Blind Channelin viisumatka Rotterdamissa on sujunut hyvin. Kahdesta delegaatiosta on kuultu huonoja uutisia koronan suhteen, mutta suomalaisbändi ei ole huolissaan.

Eurovision laulukilpailun finaali käydään tämän viikon lauantaina, ja Suomen Blind Channelilla on näytön paikka torstain toisessa semifinaalissa. Yhtye on ollut Alankomaiden Rotterdamissa viisutunnelmissa jo viikon ajan, ja toistaiseksi kaikki on mennyt mallikkaasti. Bändi on noussut kaksi kertaa isolle euroviisulavalle harjoituksissa ja antanut lukuisia haastatteluja aina CNN:ää myöten.

Yhtyeessä perkussioita ja sampleja soittava Aleksi Kaunisvesi, kitaristi Joonas Porko ja basisti Olli Matela kertovat Voice.fi:lle, että mitään suuria yllätyksiä viisumatkan varrelle ei ole toistaiseksi mahtunut. Harjoitukset ovat menneet hyvin, ja esityksessä on jouduttu hiomaan vain pieniä asioita. Mokia ei ole treeneissä sattunut.

- Vai lasketaanko mokaksi, että minulla aukesi sormi verille toisissa harjoituksissa? Ei ole rokkishow eikä mikään, jos ei ole verta soittimessa, Joonas sanoo.

Blind Channel uskoo, että he onnistuvat lyömään vielä isomman vaihteen silmään esiintymisessään torstaina, kun suora lähetys ja rajoitettu liveyleisö tuovat oman lisänsä tunnelmaan.

Korona-aikana Euroviisut on järjestetty tiukoilla turvatoimilla, ja kaikkia kilpailudelegaatioiden jäseniä testataan säännöllisesti. Viime päivinä muutamista delegaatioista on kuulunut huonoja uutisia. Puolan delegaatiossa todettiin koronatartunta lauantaina ja Islannin delegaatiossa puolestaan sunnuntaina, ja delegaatioiden jäsenet asetettiin karanteeniin. Näin ollen Puolan ja Islannin edustajia ei nähty sunnuntai-illan avajaisseremoniassa. ”Turkoosin maton” tilaisuudesta jättäytyivät pois varotoimenpiteenä myös Maltan ja Romanian delegaatiot, jotka yöpyvät samassa hotellissa kuin Puola ja Islanti. Tämänhetkisten tietojen mukaan kaikki maat kykenevät kuitenkin esiintymään livenä omissa semifinaaleissaan. Australian delegaatio ei päässyt saapumaan Rotterdamiin koronarajoitusten takia lainkaan.

Blind Channel kertoo uskovansa, että Euroviisujen tarkat turvallisuustoimet kannattavat eivätkä he ole huolissaan omasta puolestaan.

- Olisihan se ihan perseestä, jos koronatapaus osuisi omaan delegaatioon, mutta emme ole liian huolissamme. Riittää, että olemme vastuullisia ja noudatamme meille annettuja ohjeita, Joonas kertoo.

Bändin ohjelma Rotterdamissa on koostunut pitkälti vain hotellilla ja areenalla olosta. Yhden kiertoajelun Rotterdamissa yhtye on päässyt tekemään. Blind Channel myös osallistui turkoosin maton tilaisuuteen, jossa tyylilleen uskollisesti mustiin pukeutunut ja äänekäs joukkio herätti paljon huomiota ja kiinnostusta median edustajien keskuudessa. Jotkut tilaisuutta livestriiminä seuranneet katsojat olivat huolissaan, pitävätkö turvavälit tilaisuudessa, joka kokosi yhteen kilpailijat ja median edustajat. Blind Channelin jäsenet kertovat, että tilaisuus toteutettiin koronaturvallisesti.

- Oli tarkkaan ajoitettu, kuka menee milloinkin turkoosille matolle. Kaikki oli myös testattu tilaisuutta varten, myös toimittajat, Joonas sanoo.

- Haastattelut tehtiin turvaetäisyyksien päästä, Aleksi lisää.

Maskeja ei tilaisuudessa juuri nähty. Aleksi kertoo, että Blind Channelin jäsenten kasvoilla ei maskeja nähty, koska he noudattivat heille annettuja ohjeistuksia.

Kossupullo italialaisille

Blind Channelin kohdalla on ollut paljon puhetta keskisormista. Yhtye heilutti keskisormiaan vielä Uuden musiikin kilpailun finaalissa, sillä kappaleen lyriikoissa kehotetaan nostamaan keskisormet pystyyn. Euroviisut järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU kielsi keskisormien näyttämisen televisiolähetyksessä, ja yhtye päätti totella mukisematta. Pienen näpäytyksen yhtye kuitenkin antoi, sillä keskisormia on kiellosta huolimatta saatu korostettua esityksessä. Bändin jäsenten keskisormet on maalattu punaisiksi, joten ne pomppaavat muuten kokomustasta lookista hyvin esiin. Yhtye kertoo, että punaiset keskisormet oli toisen laulajan Niko Vilhelmin idea.

- Olimme luovia ja teimme keskisormista sen näköiset, ettei niitä voi olla huomaamatta, Aleksi toteaa.

Viisufanien keskuudessa on ollut paljon puhetta myös siitä, syökö Italian edustajana toimiva rockbändi Suomen menestymismahdollisuuksia. Italiaa kilpailussa edustaa Måneskin-niminen yhtye, ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä Italia on vedonlyöjien listalla todennäköisin voittajakandidaatti. Suomi puolestaan on vedonlyöjien listalla sijalla 13.

Måneskin (kuva: EBU / Andres Putting)

Blind Channel on haastatteluissa todennut, ettei se näe Italiaa uhkana, vaan on hyvillään siitä, että rockmusiikki tulee paremmin kuulluksi Euroviisuissa. Yhtyeet ovat päässeet tapaamaan toisensa Rotterdamissa ja antamaan jopa yhteishaastattelun. Bändien tapaaminen sujui erittäin hyvässä hengessä.

- He olivat törkeän hyviä tyyppejä. Saimme heiltä lahjaksi vinyylilevyn, ja annoimme heille kossupullon. Se meni erittäin hyvin, Aleksi kertoo kohtaamisesta.

- He sanoivat, että olemme söpöjä poikia, Joonas jatkaa.

- Olemme heidän kanssaan samanhenkisiä. Molemmissa bändeissä on kapinallisuutta, ja teemme mitä haluamme välittämättä muista, Olli kuvailee.

Euroviisujen ensimmäinen semifinaali käydään tiistaina, ja Suomi kamppailee finaalipaikasta toisessa semifinaalissa torstaina. Finaali nähdään lauantaina. Lähetyksiä pääsee seuraamaan suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa kello 22 alkaen.

Lue myös: Blind Channel keksi uuden tavan korostaa keskisormiaan - tällainen oli ensimmäinen viisuharjoitus

Lue myös: Blind Channel antaa kyytiä suomalaisten euroviisuasenteelle: "Tosi paska mentaliteetti"

Kilpailut

Uusimmat