Kuva: Fotolia

Kehitä tahdonvoimaasi – 6 helppoa askelta tavoitteiden saavuttamiseksi

06.08.2016 22:15 - Emmi Moilanen

Rentoutuminen ja aikarajojen asettaminen ovat avainasemassa mielenhallinan kehittämisessä.

Popsugar-sivusto listasi keinot, joiden avulla voit päivittäin kehittää tahdonvoimaasi yhä paremmaksi.

Meditoi

Meditoiminen on hyvä keino kehittää tahdonvoimaa ja se voi auttaa sinua torjumaan muun muassa haitallisia mielihalujasi. Jos sinusta tuntuu, että keskittymiskykysi ei riitä tähän päivittäiseen rauhoittumishetkeen, ei hätää. Elämäntaito-oppaan kirjoittaneen Kelly McGonigalin mukaan on itseasiassa hyvä asia olla ”huono” meditoimisessa, sillä se tekee vain hyvää itsekurillesi. Tällöin todennäköisesti joudut keskittymään enemmän harjoitteeseen, sillä joudut työskentelemään sen eteen, että ajatuksesi eivät harhaile muualle.

Rentoudu

Rentoutuminen lievittää stressiä ja ahdistusta. Kun mielesi voi hyvin, myös tahdonvoimasi todennäköisesti vahvistuu. Rentoutuminen laskee myös sykettä ja rauhoittaa hengitystä, verenpaine tippuu ja lihasjännitykset laukeavat. Rentoutuminen onkin tehokkaimmillaan silloin, kun pystyt luomaan yhteyden kehon ja mielesi välille.

Rentoutumisen edistämiseksi McGonigal suosittelee käymään sängylle makuuasentoon, sulkemaan silmät ja hengittämään syvään.

Aseta aikarajoja itsellesi

On tutkittu, että mielenlujuutta kehittää erityisesti sellaiset tehtävät, jotka vaativat sellaista kontrollointia ja vastuuta, mitä et ole ennen joutunut ottamaan vastuullesi. Jos tavoitteenasi on syödä terveellisesti, aloita siitä, että teet yhden viikon ruokaostokset kerralla kiinnittäen samalla erityistä huomiota ruoka-aineiden terveellisyyteen ja ravitsevuuteen. Kun olet suoriutunut ensimmäisestä viikosta, tiedät, että pystyt siihen myös seuraavalla viikolla.

Jatkamalla tavoitteiden asettamista muutamien viikkojen ajan, todennäköisesti huomaat pian saavuttaneesi lyhyessä ajassa melko paljon. Tahdonvoiman kannalta on palkitsevaa huomata, että olet todella pystynyt tekemään muutoksen elämässäsi.

Muista perimmäiset syyt

Ennen kuin toimit hetken mielijohteesta, palauta mieleesi, mikä on todellinen tavoitteesi ja edistääkö satunnainen mieliteko sen saavuttamista. Vahvistat tahdonvoimaasi tiedostamalla, mitä todella haluat ja mitkä teot vaikuttavat projektiisi positiivisesti.

Älä kritisoi liikaa itseäsi

Mikään muu ei latista tehokkaammin tahdonvoimaa kuin itsensä syyllistäminen ja haukkuminen. Ole siis virheen sattuessa ymmärtäväinen itseäsi kohtaan. Sen sijaan, että jäisit harmittelemaan tapahtunutta, keskity siihen, miten sinun tulisi toimia kääntääksesi asiat jälleen parhain päin.

Suunnittele etukäteen

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi painon pudottaminen ja kunnon kohottaminen, sovi jo hyvissä ajoin etukäteen tapaamisia personal trainerin kanssa. Jos puolestaan tavoittelet siistimpää kotia, kutsu ystäviäsi kylään, jolloin siivoaminen todennäköisesti tapahtuu nopeammalla aikataululla, sillä vieraille on miellyttävämpi esitellä puhdasta kotia. Sama pätee esimerkiksi laihdutukseen. Kerro perheellesi tai lähimmille ystävillesi tavoitteistasi. Tällöin projektista lipsumisesta tulee vaikeampaa ja samalla tahdonvoimasi kehittyy.

Lähde: Popsugar

Lue myös: Haluatko menestyä? Valitse puolisosi oikein

Kilpailut

Uusimmat