Kuva: Fotolia

Välipalat, jotka tutkitusti tekevät sinusta pahantuulisen – karsi ruokavaliostasi jo tänään

18.07.2017 13:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi murot ja välipalapatukat voivat aiheuttaa lisätyn sokerinsa ansiosta verensokerin heittelyä ja näin ollen myös kiukkuisuutta.

Ei sanota turhaan, että olemme sitä mitä syömme. Ruokavaliolla voi nimittäin olla huima vaikutus niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiimme. Tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon tulisi kiinnittää päivittäin huomiota, mutta esimerkiksi kiireisen elämäntilateen keskellä se ei aina ole mahdollista. Pitkän työpäivän jälkeen voikin olla suuri houkutus tarttua muropakettiin tai sipsipussiin. Helppo ja nopea hiukopala ei kuitenkaan aina ole se kannattavin vaihtoehto. 

PureWow-sivusto haastatteli ruokakirjailija Rachel Kellyä ja kokosi yhteen välipalat, jotka voivat kylläisyyden tunteen lisäksi saada sinut huonolle tuulelle.

Murot ja välipalapatukat

Muroista ja välipalapatukoista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta olisi hyvä varmistaa, että käyttämäsi tuotemerkki sisältää sokeria alle kahdeksan grammaa. Useat merkit nimittäin sisältävät reilusti lisättyä sokeria. Runsas sokerin määrä välipalassa aiheuttaa verensokerin heittelyä, joka puolestaan vapauttaa elimistössä myös stressihormoneja. Tämä voi aiheuttaa tarpeetonta mielialojen vaihtelua ja kiukkuisuutta.

Light-limut

Light-limuihin lisätään usein aspartaamia, joka puolestaan sisältää fenyylialaniiniksi kutsuttua aminohappoa. National Institute of Healthin tekemä tutkimus osoitti, että kyseisen aminohapon runsas saanti voi hidastaa elimistön serotoniinin tuotantoa. Serotoniini on niin kutsuttu hyvän olon hormoni, joka vaikuttaa mielialaamme ja sen vaihteluun.

Jos siis nautit runsaasti light-limuja tankataksesi kofeiinia, kokeile korvata ne esimerkiksi mustalla teellä tai maltillisella määrällä kahvia.

Pikaruoka ja margariini

Useat margariinit ja pikaruuat sisältävät runsaasti transrasvoja, joiden liiallinen saanti voi johtaa elimistön omega-3 rasvahappojen epätasapainoon. Pittsburgh Medical Centerin yliopiston tutkijat selvittivät, että matala rasvahappojen taso on yhteydessä pessimismiin, masentuneisuuteen ja aggressiivisuuteen.

Suolaiset välipalat

Seuraavan kerran kun avaat sipsipussin välipalaksi, tarkista ainesosaluettelo tarkkaan. Useat suolaiset välipalat ja herkut sisältävät nimittäin natriumglutamaattia. Natriumglutamaatti voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, väsymystä ja uupuneisuutta.

Pahimman iltapäiväväsymyksen hetkellä kannattaakin siis tarttua sipsipussin sijaan esimerkiksi kuivattuihin hedelmiin, pähkinöihin tai juoda raikas smoothie.

Tölkkiruoka

Tölkkipavut ja -keitot voivat myös sisältää edellä mainittua natriumglutamaattia. Lisäksi olisi hyvä varmistua siitä, että pakkaukset ovat valmistettu ilman BPA:ta. BPA on yhdiste, jota käytetään muun muassa muovipakkausten valmistuksessa. Yalen lääketieteellisessä korkeakoulussa tehdyt tutkimukset osoittivat, että BPA voi vaikuttaa siihen aivojemme osaan, joka säätelee muun muassa muistia ja mielialaa.

Lue myös: Ruoka-aineet, joita voit syödä hyvällä omallatunnolla

Lue myös: Tiesitkö? 10 ruokaa, jotka pitäisi säilyttää jääkaapissa

Lue myös: Kananmunan keltuainen kannattaa aina syödä - ruokaideat, joihin ihastut

Lähde: PureWow

Kilpailut

Uusimmat