Kuva: Shutterstock

Treeninkään jälkeen ei kuuluisi olla aivan naatti - 6 syytä, miksi voimat ovat lopussa

06.12.2022 20:15 - Minttu Tikkanen

Urheilijan on syytä kiinnittää huomiota myös palautumiseen ja ruokavalioon.

Rankan treenin jälkeen keho luonnollisesti tuntuu kaikkensa antaneelta, eikä voimia samanlaiseen rutistukseen ihan heti ole uudestaan. Tämä kaikki on normaalia, mutta treeninkään jälkeen ei kuuluisi iskeä lamaannuttava voipumus, jonka myötä loppupäivänä oikein mitkään askareet eivät enää suju.

Uupumus voi johtua monesta syystä

1. Verensokeri on ehtinyt humahtaa alas. Treeni kuluttaa niin paljon, että sen jälkeen on syytä tankata. Jos et heti ehdi syömään kunnon ateriaa, kannattaa treenin jälkeen napata edes jokin terveellinen välipala, joka sisältää proteiineja ja hiilihydraatteja.

2. Syy voi piillä myös ennen treeniä syödyissä asioissa. Välipalakaan ei auta, jos et ole ennen urheilemista ravinnut itseäsi riittävällä tavalla. Hiilihydraatit ja proteiinit antavat tässäkin tapauksessa elimistölle potkua vielä pitkälle aterian jälkeenkin, jolloin treeniinkin riittää virtaa. Liian vähäinen ravitsemus myös heikentää treenin tehoja. 

3. Muista ruokailun lisäksi riittävä juominen. Tokkurainen olo voi syntyä siitäkin, että olet nestehukassa. Varsinkin treenatessa keho poistaa paljon nestettä hikoilemalla, joten vettä tulee muistaa juoda runsaasti ennen treeniä, sen aikana ja sen jälkeen. 

4. Ilman hyviä unia harva asia sujuu. Nukkuminen on yhteydessä kaikkeen, myös treenaamiseen. Jos unet jäivät edellisenä yönä heiveröisiksi, ei ole ihme, ettei treeni suju. Keho ja lihakset myös palautuvat unessa eli treenin jälkeenkin on ehdittävä nukkua riittävästi. Aikuisille suositellaan yleensä vähintään seitsemän tunnin yöunia.

5. Määrä ei korvaa laatua. Yhtä tärkeää kuin itse treenipäivät on myös lepopäivien pitäminen. Ilman palautumista keho ei myöskään jaksa rehkiä treeneissä ja urheileminen myös alkaa jossain vaiheessa tuntua tahmealta. 

6. Pidä kiinni omista rajoistasi. Treeni ei ole automaattisesti sitä tehokkaampaa, mitä raskaampia painoja nostelet. Omaan tasoosi nähden liian raskaasta treenistä saattaa olla vaikeampaa palautua, joten aloita maltillisesti ja lisää treeniin tehoja pikkuhiljaa oman kuntosi kasvaessa.

Lue myös: Trendiksi noussut laji näyttää kepeältä ja hauskalta, mutta kehittää uskomattoman monia lihaksia

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lue myös: Tiedätkö millainen liikunta parantaa unenlaatua eniten? Lajeissa selkeä ero

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat