Kuva: Shutterstock

Kärsitkö pahoista kuukautiskrampeista? Lievitä kipua 5 liikkeellä

21.05.2023 15:15 - Minttu Tikkanen

Liikunta usein helpottaa oloa, kun siihen vain ryhtyy.

Vaikka kuukautisten aikana liikunta saattaa kuulostaa viimeiseltä houkuttelevalta aktiviteetiltä, se usein voi myös helpottaa oloa. Heikkovointisena itseään ei kannata pakottaa rehkimään, mutta kevyestä kävelystä, venyttelystä tai joogasta tuskin on voinnille ainakaan haittaa.

Jos haluaa lievittää erityisesti alavatsan ja -selän alueelle kohdistuvaa särkyä, purevat siihen täsmähoitona erilaiset venyttely- ja joogaliikkeet, jotka auttavat rentouttamaan lantionseutua. 

1. Lantionnosto vahvistaa ja venyttää muun muassa lihaksia alaselässä, jotka saattavat myös olla jumissa kuukautisten aikana. Lantionnosto onnistuu helposti, kun käyt selinmakuulle, polvet koukussa ja jalkapohjat lattiassa. Nosta lantio ilmaan hartioiden ja jalkojen varassa, toista liike kevyen pidon jälken. 

2. Myös alaspäin katsova koira hellii selkäkivuista kärsivää. Aloita käymällä nelinkontin ja nosta sitten lantio ilmaan niin, että olet lopulta suorien käsien ja jalkojen varassa katse alaspäin. Koeta painaa kantapäitä niin lähelle maata kuin pystyt. Anna niskan rentoutua.

Anna niskan rentoutua alaspäin katsovassa koirassa. (kuva: Shutterstock)

3. Jos olotila sallii lähinnä pötköttelyn, voi venytellä onneksi vaakatasossakin. Käy selällesi lattialle polvet koukussa ja anna molempien polvien levätä samalla puolella. Käännä ylävartaloasi ja päätäsi hellästi toiseen suuntaan, jotta saat aikaan rentouttavan kiertoliikkeen keskivartaloon. Pidä liike hetken aikaa ja tee sitten toiselle puolelle.

Kiertoliike voi auttaa hillitsemään kramppia. (kuva: Shutterstock)

4. Jos kipu säteilee sekä alavatsaaan että alaselkään, voit venyttää niitä molempia kerralla yhdellä liikkeellä. Käy vatsallesi lattialle ja nosta ylävartalosi suorien käsien varaan niin, että jalat ovat suorina takana. Venytä niin pitkälle kuin pystyt ja hengitä venytyksessä syvään hetken aikaa.

Liike aktivoi yhtä aikaa vatsaa ja selkää. (kuva: Shutterstock)

5. Vatsalihasliikkeiden teko saattaa myös auttaa kramppeihin ja lämmittää lihaksia, vaikka niihin ryhtyminen saattaisikin vaatia hieman tahdonvoimaa. Tehokas liike on esimerkiksi käydä selinmakuulle ja nostaa jalat koukussa kohti vatsaa samalla kun nostaa myös ylävartalon irti lattiasta ja kurkottaa kohti varpaita rutistaen keskivartaloa.

6. Jos venyttely ja lihaskuntoliikkeet syystä tai toisesta tuntuvat tuskallisilta, auttaa kipuihin yleensä mikä tahansa kevyt liike. Esimerkiksi kevyt kävely tai uinti voivat monille tuntua sopivan matalan kynnyksen lajeilta, joihin pystyy, vaikka muuten olo olisikin kurja.

Lue myös: Täydellinen taukojumppa istumatyöläiselle - 7 venytystä hartiaseudulle

Lue myös: Haluatko selvitä vain yhdellä venytyksellä? Ota käyttöön "maailman paras venytys"

Lue myös: Istuitko pitkään paikallasi? 7 joogaliikettä, jotka vetristävät jumahtanutta kehoa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat